Tradycje kulinarne w "Panu Tadeuszu"
Joachim Beuckelaer, "Kucharka"
W „Panu Tadeuszu” znajdziesz opisy prawdziwych perełek sztuki kulinarnej (to nie jest przenośnia!).
W 12 księdze epopei narrator relacjonuje, że gościom Soplicowa podano:
Rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnemi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety
(Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie).
Niestety narrator milczy na temat wrażeń smakowych uczestników uczty w Soplicowie.
Nie mamy odwagi zgadywać, dlaczego Mickiewicz nie napisał księgi 13 ;)
O innych potrawach podanych podczas uczty soplicowskiej przeczytasz tutaj »
a o innych posiłkach i trunkach tutaj »
Zobacz także
"Diablik to był w wódce na dnie! Istny Niemiec, sztuczka kusa;" - czytamy w balladzie więcej »
Adam Mickiewicz gotów był przyłączyć się do upadającego powstania listopadowego i z bronią w ręku...
więcej »
W "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza, nie bez przyczyny nazywanym narodową epopeją, znajdziesz opi...
więcej »
Henrietta Ewa Ankwiczówna nie była pięknością. Wdzięk, inteligencja i erudycja z powodzeniem jedn...
więcej »
Tadeusz, tytułowy bohater narodowej epopei, po odebraniu stosownej edukacji w stolicy, wrócił na ...
więcej »
Wypróbuj sprawdzony sposób, szczegółowo opisany przez Adama Mickiewicza w narodowej epopei. - Spó...
więcej »
Mickiewicz opisuje w „Panu Tadeuszu” gatunek muchy występującej na całym obszarze Litwy, odkryty ...
więcej »
14-letni Juliusz Słowacki zapałał do Ludwiki Śniadeckiej uczuciem doskonale romantycznym. Panna b...
więcej »