Reklamowana przez Mickiewicza książka kucharska teraz w każdym polskim domu
Frans Snyders, Uczta
Teraz i Ty możesz przyrządzić potrawy i spróbować dań, które podawano uczestnikom najsłynniejszych uczt szlacheckich. W czerwcu 2013 r. Biblioteka Narodowa udostępniła w Internecie część swoich zbiorów, a wśród nich najstarsze polskie książki kucharskie.
Na stronie polona.pl znajdziesz m.in. "Kucharza doskonałego". Tytuł ten wspomina Adam Mickiewicz w XII Księdze "Pana Tadeusza". Wojski odpowiedzialny za przygotowanie uczty nie rozstawał się z tą książką w trakcie pracy:
"Księga miała tytuł: Kucharz doskonały.
W niej spisane dokładnie wszystkie specyjały
Stołów polskich; podług niej hrabia na Tęczynie
Dawał owe biesiady we włoskiej krainie,
Którym Ojciec Święty Urban Ósmy dziwił;
Podług niej później Karol-Kochanku-Radziwiłł,
Gdy przyjmował w Nieświeżu króla Stanisława,
sprawił pamiętną ową ucztę, której sława
Dotąd żyje na Litwie we gminnej powieści."
W przypisach Mickiewicz napisał, że dzieło zostało wydane przed stu kilkudziesięcioma laty przez Stanisława Czernieckiego uznanego kuchmistrza magnata Aleksandra Lubomirskiego. Niestety autor "Pana Tadeusza" pomylił tytuły książek kucharskich. Stanisław Czerniecki był autorem "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw ", które zostało wydane w 1682 roku w Krakowie. Książka zawierała 333 przepisy na dania mięsne, potrawy z ryb oraz desery i dania mleczne.
"Kucharz doskonały, pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, etc. przytym naukę daiąc przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół, oraz wyborze onych używania. Tudzież robiena wódek, likworów, syropów, ciast i cukrów. z francuskiego przetłomaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka" został wydany 101 lat później. Dzieło było tłumaczeniem z francuskiego wzbogaconym o polskie receptury.
Przeczytaj w epopei, jakie dania znalazły się na soplicowskim stole i staropolską ucztę przygotuj sobie sam.